Új év, új tervek – téli ötletelés

Az év első blogbejegyzését szívünkhöz közel álló témáról, a kerttervezésről írjuk. Furcsa lehet talán, hogy egy ilyen fontos témával nyitjuk az évet, de ha tavasszal szeretnénk nekilátni a kertépítéshez, növényültetéshez, akkor a január-február a legideálisabb időszak arra, hogy átgondoljuk, összeszedjük ötleteinket, esetleg szakértők segítségét kérjük, hogy időben megszülessenek a tervek és rajzok a tavaszi kivitelezéshez.

Ez az időszak nemcsak azok számára fontos, akik valami újat szeretnének létrehozni saját kis birodalmukban, a kertben, hanem nekünk, tervezőknek is, hiszen ilyenkor nyugodtan le tudunk ülni egy csésze forró tea társaságában a kanapéra és át tudjuk lapozni a legfrissebb kertépítészeti trendekről szóló szakmai folyóiratokat.

 

http://www.fajatszoter.ro/media/upload/images/kerek-hinta-2.jpgHogyan kezdjünk neki a tervezésnek, ha már van kertünk?

Elsősorban praktikus átgondolni, hogy min szeretnénk változtatni, hogy kényelmesebb legyen számunkra a kert. Minden olyan tevékenységre van-e elegendő és megfelelő hely, amit a kertben szoktunk végezni. Idővel változik az ember, új szokásokat vesz fel, bővül a család, és megeshet, hogy ami néhány éve még megfelelt, mára kinőttük (például a kerti parti helyett fontosabb szerepet kapott a gyerekek játéklehetősége, ezért hintát, homokozót, fán levő kerti játszóházat szeretnénk építeni, hogy a “rosszcsontok” is megtalálják a helyüket). Persze nem mindig kell nagy dolgokra gondolni, hiszen épp úgy fontos lehet a már meglévő dolgok javítása, átalakítása (új, divatos burkolat a teraszra, új gyep telepítése…).

 

http://www.vectronstudios.com/wp-content/uploads/2014/07/Wood-Ceiling-Designs-Terrace1.jpg

Ha megvagyunk a listánkkal érdemes átgondolni, hogy milyen szakértelmet igényel az átalakítás, ha nem magunk szeretnénk barkácsolni. Fontos, hogy tájékozódjunk! Kérjünk ajánlatot a kivitelezésen kívül a tervezésre is, ha szükséges! Mi, tervezők arra törekszünk, hogy minél gyorsabban, minél pontosabb ajánlatot adjunk, illetve a tervezés során több lehetséges opciót felvázoljunk, mely további egyeztetést igényel. Ezáltal kialakul a megrendelő-tervező párbeszéd, melynek eredménye remélhetőleg egy olyan terv, ami minden igényt kielégít.

Ha megvan a terv és az ajánlat, a tavaszi szezon beköszöntével indulhat is a munka, így minél hamarabb tudjuk élvezni az eredményt! Ezért van itt tehát most az ideje annak, hogy az ötleteket terv formába öntsük, és mihamarabb megrendeljük a munkát tavaszi kezdéssel!

 

Mi a teendő, ha most építkezünk és komplex kerttervezésre van szükségünk?

Ha komplex kerttervezésről van szó, az természetesen egy több szereplős, hosszabb, időigényesebb folyamat, de éppúgy fontos az időzítés! Ha már rendelkezünk tervvel és kivitelezőt keresünk, akkor se habozzunk ajánlatokat kérni, hogy a döntésünk után a kertépítő mielőbbi időpontra tudja ütemezni a munkát, meggyorsítva így a folyamatot.

 

Reméljük, hogy tippjeink hasznosnak bizonyulnak!

Bármilyen kérdésben szívesen segítünk, fordulj hozzánk bizalommal: http://gardenkulture.hu/kapcsolat/